Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Diagnosis of safety and health conditions at work in the tourism sector during Covid 19. Guachetá – Cundinamarca

DIAGNÓSTICO DE LAS CONDICIONES DE SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO EN EL SECTOR TURISMO DURANTE EL COVID 19. GUACHETÁ - CUNDINAMARCA




Section
Artículos

How to Cite
[1]
E. Peña, M. Melo, A. Carrillo, and G. Fuentes, “Diagnosis of safety and health conditions at work in the tourism sector during Covid 19. Guachetá – Cundinamarca”, Rev. Ing. Mat. Cienc. Inf, vol. 9, no. 17, pp. 63–68, Jan. 2022, Accessed: Nov. 24, 2024. [Online]. Available: https://ojs.urepublicana.edu.co/index.php/ingenieria/article/view/791

doi
Dimensions
PlumX
license

 

Esta obra está bajo una licencia internacional

Atribución/Reconocimiento 4.0 Internacional
Erika Peña

    Mery Melo

      Ana Carrillo

        Gina Fuentes


          Erika Peña,

          Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO, Colombia.


          Mery Melo,

          Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios –UNIMINUTO, Colombia.


          Ana Carrillo,

          Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios –UNIMINUTO, Colombia.


          Gina Fuentes,

          Facultad de ciencias empresariales, Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO


          According to the World Tourism Organization (UNWTO), tourism is defined as a social, cultural and economic phenomenon, in which a movement of people between countries or in the same place of residence is generated, occasionally due to personal, work or professional aspects. The present investigation is of an observational type, cross- sectional, quantitative approach, and descriptive scope. A data collection instrument was designed with sociodemographic and occupational variables, health conditions, and occupational health and safety conditions. The results allow us to observe that of the total population only 25% have a contributory health regime, 16.7% have affiliation to the occupational risk insurer, there is a lack of knowledge about biosafety measures. identification of hazards and risks in their workplaces, and a negative impact due to the COVID 19 pandemic. Additionally, biological, chemical, ergonomic and psychosocial risks are identified, for which it is necessary to carry out a mapping of the companies in order to be able to implement the protocols, processes and procedures that guarantee the safety and health of visitors and tourists.

          DOI: http://dx.doi.org/10.21017/rimci.2022.v9.n17.a111 


          Article visits 874 | PDF visits 716


          Downloads

          Download data is not yet available.
          1. C. R. Goeldner & J. Ritchie, Tourism: Principles, Practices, Philosophies. 11th edn. Wiley: New Jersey . 2008.
          2. X. Font, what meaning for sustainability? Creating tourism impacts in a slippery policy context. Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events, 9(2), 209 215. 2017.
          3. Ley 1562, por el cual se modifica el sistema de ries- gos laborales y se dictan otras disposiciones. Dis- ponible en: ̈https://www.minsalud.gov.co/sites/ rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/DIJ/Ley- 1562-de-2012.pdf. 2012.
          4. Hernández y colaboradores, El cargo de botones, descripción de peligros, riesgos y controles. Estu- dio de caso. Disponible en: https://repository. uniminuto.edu/handle/10656/9899. 2019.
          5. Saeteros, Da Silva y Flores, Turismo sustentable y los diferentes enfoques, aproximaciones y herra- mientas para su medición. Disponible en: https:// www.redalyc.org/jatsRepo/881/88165933011/ html/ doi:10.1080/19407963.2 016.1258514. 2019.
          6. García Revilla, relación entre el número de acci- dentes laborales y la q de calidad en estableci- mientos hoteleros de Andalucía. Disponible en: https: //www.redalyc.org/pdf/5257/ 525752886007.pdf. 2014.
          7. K. Sánchez Ramos, Impacto Económico del COVID- 19 en Colombia, disponible en https://repo- sitory .ucatolica.edu.co/handle/10983/24672. 2020.
          8. Granja y colaboradores, Programa de asistencia profesional en SST, empresas sector turístico de Girardot, Cundinamarca. Disponible en: https:// revistas.uniminuto.edu/index.php/Pers/article/ download/1619/1555. 2018.
          9. Vargas y Rodríguez, Diagnóstico de las condicio- nes de seguridad y salud en el trabajo en el sector turístico de la ciudad de Yopal. Disponible: http:/ /revistas.sena.edu.co/index.php/ricafec/article/ view/3970. 2019.
          10. Del prado, Riesgos laborales específicos en el sec- tor de hostelería disponible en: https://blogs.imf- formacion.com/blog/prevencion-riesgos- laborales/especial-master-prevencion/riesgos- hosteleria/. 2018.
          11. M. A. Pérez Delgado & J. Jiménez García, La segu- ridad como componente esencial del concepto de calidad turística, disponible en: /Link:https:// dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo= 6562552. 2008.
          12. J. Bettini, D. Levi, C. Moura, Los protocolos de bioseguridad en el turismo tras la pandemia, dis- ponible en: https://blogs.iadb.org/sostenibi lidad/es/los-protocolos-de-bioseguridad-en-el- turismo-tras-la-pandemia/. 2020.
          13. D. Leal, Pan American Health Organization. (Re- gional Office of the World Health Organization), Salud y turismo servicios de salud para el turista, disponible en: File:///C:/04Hilda%20Leal% 20Servicios%20de%20Salud%20para%20el% 20turista%20mayo%202013.pdf. 2013.
          Sistema OJS 3.4.0.5 - Metabiblioteca |