Diagnosis of safety and health conditions at work in the tourism sector during Covid 19. Guachetá – Cundinamarca

Abstract

According to the World Tourism Organization (UNWTO), tourism is defined as a social, cultural and economic phenomenon, in which a movement of people between countries or in the same place of residence is generated, occasionally due to personal, work or professional aspects. The present investigation is of an observational type, cross- sectional, quantitative approach, and descriptive scope. A data collection instrument was designed with sociodemographic and occupational variables, health conditions, and occupational health and safety conditions. The results allow us to observe that of the total population only 25% have a contributory health regime, 16.7% have affiliation to the occupational risk insurer, there is a lack of knowledge about biosafety measures. identification of hazards and risks in their workplaces, and a negative impact due to the COVID 19 pandemic. Additionally, biological, chemical, ergonomic and psychosocial risks are identified, for which it is necessary to carry out a mapping of the companies in order to be able to implement the protocols, processes and procedures that guarantee the safety and health of visitors and tourists.

DOI: http://dx.doi.org/10.21017/rimci.2022.v9.n17.a111 

Author Biographies

Erika Peña, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO

Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO, Colombia.

Mery Melo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO

Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios –UNIMINUTO, Colombia.

Ana Carrillo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO

Facultad de ciencias empresariales, Estudiante Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios –UNIMINUTO, Colombia.

Gina Fuentes, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO

Facultad de ciencias empresariales, Programa de Administración en Seguridad y Salud en el Trabajo, Corporación Universitaria Minuto de Dios – UNIMINUTO

References

C. R. Goeldner & J. Ritchie, Tourism: Principles, Practices, Philosophies. 11th edn. Wiley: New Jersey . 2008.

X. Font, what meaning for sustainability? Creating tourism impacts in a slippery policy context. Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events, 9(2), 209 215. 2017.

Ley 1562, por el cual se modifica el sistema de ries- gos laborales y se dictan otras disposiciones. Dis- ponible en: ̈https://www.minsalud.gov.co/sites/ rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/DIJ/Ley- 1562-de-2012.pdf. 2012.

Hernández y colaboradores, El cargo de botones, descripción de peligros, riesgos y controles. Estu- dio de caso. Disponible en: https://repository. uniminuto.edu/handle/10656/9899. 2019.

Saeteros, Da Silva y Flores, Turismo sustentable y los diferentes enfoques, aproximaciones y herra- mientas para su medición. Disponible en: https:// www.redalyc.org/jatsRepo/881/88165933011/ html/ doi:10.1080/19407963.2 016.1258514. 2019.

García Revilla, relación entre el número de acci- dentes laborales y la q de calidad en estableci- mientos hoteleros de Andalucía. Disponible en: https: //www.redalyc.org/pdf/5257/ 525752886007.pdf. 2014.

K. Sánchez Ramos, Impacto Económico del COVID- 19 en Colombia, disponible en https://repo- sitory .ucatolica.edu.co/handle/10983/24672. 2020.

Granja y colaboradores, Programa de asistencia profesional en SST, empresas sector turístico de Girardot, Cundinamarca. Disponible en: https:// revistas.uniminuto.edu/index.php/Pers/article/ download/1619/1555. 2018.

Vargas y Rodríguez, Diagnóstico de las condicio- nes de seguridad y salud en el trabajo en el sector turístico de la ciudad de Yopal. Disponible: http:/ /revistas.sena.edu.co/index.php/ricafec/article/ view/3970. 2019.

Del prado, Riesgos laborales específicos en el sec- tor de hostelería disponible en: https://blogs.imf- formacion.com/blog/prevencion-riesgos- laborales/especial-master-prevencion/riesgos- hosteleria/. 2018.

M. A. Pérez Delgado & J. Jiménez García, La segu- ridad como componente esencial del concepto de calidad turística, disponible en: /Link:https:// dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo= 6562552. 2008.

J. Bettini, D. Levi, C. Moura, Los protocolos de bioseguridad en el turismo tras la pandemia, dis- ponible en: https://blogs.iadb.org/sostenibi lidad/es/los-protocolos-de-bioseguridad-en-el- turismo-tras-la-pandemia/. 2020.

D. Leal, Pan American Health Organization. (Re- gional Office of the World Health Organization), Salud y turismo servicios de salud para el turista, disponible en: File:///C:/04Hilda%20Leal% 20Servicios%20de%20Salud%20para%20el% 20turista%20mayo%202013.pdf. 2013.

Published
2022-01-31
How to Cite
[1]
E. Peña, M. Melo, A. Carrillo, and G. Fuentes, “Diagnosis of safety and health conditions at work in the tourism sector during Covid 19. Guachetá – Cundinamarca”, RIMCI, vol. 9, no. 17, pp. 63-68, Jan. 2022.